Balkans & Black Sea Forum logo
Balkans & Black Sea Forum 2018
Leadership | Economics | Synergies
30 May - 1 June 2018 | Athens, Greece

To 1ο ”Balkans & Black Sea Cooperation Forum” τον Μάιο του 2017 στις Σέρρες

Μία καινοτόμα πρωτοβουλία από το Geo Routes Cultural Institute ξεκινά από την Ελλάδα και αφορά στη διοργάνωση του συνεδρίου «Balkans & Black Sea Cooperation Forum» το οποίο θα διεξαχθεί στις Σέρρες στις 25 & 26 Μαΐου 2017.

Το Geo Routes σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, προετοιμάζουν από καιρό     την φιλοξενία της μεγάλης συνάντησης των Λαών της Βαλκανικής και της Μαύρης Θάλασσας, που αποσκοπεί στη διασυνοριακή συνεργασία, στην προαγωγή των διμερών και πολυμερών σχέσεων, στην ενίσχυση των επιχειρηματικών ευκαιριών και στην προώθηση της οικονομικής και αειφόρου ανάπτυξης μεταξύ των 17 χωρών της περιοχής.

Η αυλαία του συνεδρίου άνοιξε με συνέντευξη τύπου την οποία παραχώρησαν στο Διοικητήριο Σερρών ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Γιάννης Μωυσιάδης και ο Πρόεδρος του Geo Routes Cultural Institute κ.Γιάννης Μπαλακάκης, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για το μέγεθος και την σημασία του γεγονότος που πρόκειται να λάβει χώρα στην πόλη των Σερρών.

 «Πρόκειται για ένα σπουδαίο γεγονός που έρχεται σε συνέχεια της συνεργασίας μας με το Geo Routes Cultural Institute» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης, επισημαίνοντας πως η ιδέα ανάληψης του από την ΠΕ Σερρών ήρθε κατά τη διάρκεια της κατάρτισης των πολιτιστικών οδοιπορικών που σχεδίασε το Geo Routes για τις Σέρρες. Ο κ.Μωυσιάδης εξέφρασε την πεποίθηση πως το Forum θα αναδείξει σημαντικά την Π.Ε. Σερρών και παράλληλα θα ενδυναμώσει τη συνεργασία μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών. Ειδική μνεία έκανε και στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), Πρέσβη κ.Μιχαήλ Χρηστίδη, ο οποίος βρέθηκε την Πέμπτη 17/11 στις Σέρρες προκειμένου να ενημερωθεί και να εκφράσει τη στήριξη του Οργανισμού στη διοργάνωση.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Geo Routes Cultural Institute κ.Γιάννης Μπαλακάκης έκανε λόγο για μια σημαντική διεθνή διοργάνωση «η οποία θα θέσει τις Σέρρες στο επίκεντρο» και αναφέρθηκε στους 3 βασικούς άξονες του συνεδρίου που αφορούν στον πολιτισμό, στον τουρισμό και στην οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών. Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη στήριξης του γεγονότος από την τοπική κοινωνία και απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής προς τους εθελοντές, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό και απαραίτητο κομμάτι στη διοργάνωση. Σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος έχει ήδη κοινοποιηθεί και η Ομάδα Εργασίας που ασχολείται με τον συγκεκριμένο τομέα πολύ σύντομα θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενημέρωση και δημοσιοποίηση.

 

Σχετικά με το «Balkans & Black Sea Cooperation Forum»

 Το «Balkans & Black Sea Cooperation Forum» αφορά σε διεθνές συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί στις Σέρρες στις 25-26 Μαΐου 2017 και αποσκοπεί στη διασυνοριακή συνεργασία, στην προαγωγή των διμερών και πολυμερών σχέσεων, στην ενίσχυση των επιχειρηματικών ευκαιριών και στην προώθηση της οικονομικής και αειφόρου ανάπτυξης μεταξύ των 17 χωρών της περιοχής.

 

Συμμετέχοντες στο συνέδριο θα είναι αξιωματούχοι από την Ε.Ε., από Φορείς και Θεσμικούς των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας, εκπρόσωποι Διεθνών Οργανισμών, διπλωμάτες, επιχειρήσεις και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

 

Στις 7 συνεδρίες του συνεδρίου θα καλυφθούν θέματα σχετικά με:

1) τις προοπτικές και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης προς το 2030

2) την Ψηφιακή Οικονομία και Καινοτομία

3) την Ναυτιλία, τις Μεταφορές, τις Υποδομές και τα Δίκτυα

4) τα Ενεργειακά της περιοχής

5) τον Πόλο των Γυναικών στην ηγεσία και στην διοίκηση

6) την Γεωργία και το Περιβάλλον

7) τον Πολιτιστικό και Βιώσιμο Τουρισμό

 

Το 2017 κεντρικός τίτλος του «Balkans & Black Sea Cooperation Forum» συνεδρίου θα είναι:  «ο Πολιτιστικός Τουρισμός, κλειδί για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», σε εναρμόνιση με την Απόφαση του ΟΗΕ (A/C.2/ 70/L.5/Rev.1 of 4/12/2015) η οποία ορίζει το 2017 ως Παγκόσμιο Έτος Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσω του Τουρισμού.

 

Το «Balkans & Black Sea Cooperation Forum» κάθε χρόνο θα διοργανώνεται σε διαφορετικό κράτος της περιοχής και θα περιλαμβάνει ένα εκθεσιακό κέντρο «Business Hub» για την προώθηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και μία πολιτιστική ζώνη «Cultural Zone» για 2 τιμώμενες χώρες, για την ανάδειξη της πολιτιστικής τους ταυτότητας και κληρονομιάς. Αμφότερες δε οι περιοχές αυτές θα είναι ανοιχτές στο κοινό.

Αρμόδιο για την διοργάνωση του Forum είναι το Geo Routes Cultural Institute, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα, την υποστήριξη και την συνεργασία Διεθνών Οργανισμών της Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας.  Για το συνέδριο έχουν τέλος συγκροτηθεί Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας, οι οποίες πρόκειται να υποδεχθούν τους 500 συνέδρους που αναμένεται να βρεθούν στις Σέρρες τον Μάιο του 2017, καθώς επίσης να φέρουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα, τόσο για το ακροατήριο, όσο και στο ευρύ κοινό.

Οι χώρες που αφορά το Balkans and Black Sea Cooperation Forum (σε αλφαβητική σειρά): Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα (διοργανώτρια χώρα 2017), Κροατία, Μολδαβία, Ουκρανία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία (Προεδρεύουσα χώρα του ΟΣΕΠ το 2017).